Een gewone of een periodieke gift?

2 handen schenkeneen gidt aan 2 kinderhandenStichting Ushersyndroom is een door de Belastingdienst aangemerkte ANBI-instelling (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dat betekent dat je giften aan Stichting Ushersyndroom aftrekbaar zijn voor de belasting. Wie aan het goede doel geeft, heeft recht op een flinke aftrekpost in de aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst onderscheidt wel twee soorten giften, de gewone giften en de periodieke giften.

Gewone giften

De gewone gift die eenmalig of maandelijks geschonken wordt aan goed doelen is alleen aftrekbaar voor zover je in 1 jaar meer schenkt dan 1% van je jaarinkomen (inkomen uit box 1, 2 en 3, zonder persoonsgebonden aftrek). Partners moeten hun inkomen bij elkaar optellen. Er geldt ook een maximum voor de aftrek van gewone giften: 10% van je inkomen. Een gewone gift is dus alleen aftrekbaar voor het bedrag tussen 1% en 10% van je verzamelinkomen.

Periodieke giften

Bij periodieke giften ligt dat anders. Die zijn van de eerste tot de laatste euro aftrekbaar. Máár: er is pas sprake van een periodieke gift als je van te voren vastlegt dat je (minstens) 5 jaar een gelijk bedrag gaat schenken.
Een periodieke schenking heeft grotere fiscale voordelen dan een gewone gift. Met een periodieke schenking spreid je dit bedrag over meerdere jaren, zodat je niet gebonden bent aan de grenzen van de hoogte van je giften. Daarmee is je fiscale voordeel maximaal.
Kenmerken van periodiek schenken
• Schenking in de vorm van een jaarlijks gelijkblijvende donatie gedurende tenminste vijf jaar.
• Afspraken kunnen eenvoudig worden vastgelegd in een Schenkingsovereenkomst “Periodieke schenking in geld”. Een notariële akte is niet meer verplicht.
• Je fiscale voordeel kan oplopen tot 52%. Je kan ervoor kiezen ook deze belastingbesparing te schenken.
• Er geldt geen minimum of maximum voor het bedrag dat je van jouw inkomstenbelasting mag aftrekken.
• Er wordt geen rekening gehouden met een grens.

Overeenkomst

Een periodieke gift aan Stichting Ushersyndroom moet worden vastgelegd.
Download daarvoor een modelovereenkomst van de Belastingdienst Vul het in en stuur hem op naar

Stichting Ushersyndroom
Postbus 15746
1001 NE Amsterdam

De penningmeester van Stichting Ushersyndroom vult de rest in en stuurt de overeenkomst naar jou terug. Bewaar deze in je administratie, want de Belastingdienst kan ernaar vragen.
Een periodieke gift is bij veel goede doelen een aantrekkelijke oplossing voor schenkingen vanaf een paar tientjes per jaar. Je kunt de akte eventueel ook via de notaris vastleggen. Voor 2014 was dat zelfs verplicht om te profiteren van de fiscale voordelen voor periodieke giften. Omdat dat niet meer zo is, ligt een notariële akte nu minder voor de hand.

Download hier een formulier.

Je hoeft het formulier niet naar de Belastingdienst te versturen. Ze zijn voor jouw eigen administratie en voor Stichting Ushersyndroom.

Bankgegevens van
Stichting Ushersyndroom:
KvK: 55 61 3004
RSIN 85 17 86 571
NL 85 RABO 0362.3905.25
BIC: RABO NL2U

Heb je nog vragen over schenken aan Stichting Ushersyndroom? Neem dan contact op met ons!