REVALIDATIE

Ushersyndroom is (nog) niet te behandelen. Met aanpassingen, revalidatie en goede ondersteuning kunnen mensen met Ushersyndroom een waardevol en (redelijk) zelfstandig leven leiden. Er zijn vele (innovatieve)hulpmiddelen, die steeds geavanceerder worden.  Met de ontwikkeling in het digitale tijdperk, zijn er vele (nieuwe) mogelijkheden voor mensen met een auditieve en visuele beperking. Op deze pagina kan je er meer over lezen. De technologie ontwikkelt zich snel, dus heb jij een aanvulling of tip, laat het ons weten.

COMMUNICATIE

Als je niet goed hoort is het contact met andere mensen vaak lastiger. Je verstaat het niet altijd of het maakt je onzeker. Als de ruimte ook nog slecht verlicht is dan kun je ook niet goed het mondbeeld aflezen of de gebaren zien. Toch zijn er heel veel (innovatieve) oplossingen en hulpmiddelen die de communicatie kunnen vergemakkelijken. Er zijn communicatie technieken, handige apps en we geven tips en trucs

INFORMATIE

Het kunnen horen van waarschuwingsgeluiden en het herkennen van geluiden in huis, op straat, in openbare gebouwen en tijdens sociale activiteiten geven je veel informatie. Het zien van bewegwijzering, uitgestoken hand en kunnen lezen van prijskaartjes en bijsluiters geven ook de benodigde informatie. Naarmate je slechter gaat horen en zien, wordt het steeds moeilijker om deze informatie te krijgen uit je omgeving. 

Dankzij de ontwikkeling van de smart phone en vele handige apps, is er weer heel veel informatie bereikbaar. We geven de handige apps op een rijtje, tips en trucs en oplossingen met behulp van (innovatieve)hulpmiddelen.

HOORREVALIDATIE

Indien een kind slechthorend of doof geboren wordt, is een adequate diagnose en een vroege interventie van gehoorrevalidatie van belang. Een kind zal met eventuele ondersteuning van gebarentaal, dan ook de gesproken taal kunnen leren. Een optimale hoorrevalidatie is nodig voor als later het zicht minder wordt. Bovendien blijkt uit onderzoek dat een goede hoorrevalidatie bijdraagt aan meer zelfvertrouwen, positief zelfbeeld en grotere sociaal emotionele vaardigheden. Wanneer de hoorhulpmiddelen niet afdoende zijn, zijn er tal van (andere) mogelijkheden in de communicatie, voor het verkrijgen van informatie en ondersteuning in de mobiliteit. 

MOBILITEIT

Er komt een fase in je leven dat het zelfstandig reizen steeds ingewikkelder wordt. Door de toenemende nachtblindheid kan het lastiger worden om in de avonden afspraken te maken. Dat is soms angstig en maakt je onzeker. Ook hiervoor zijn er allerlei (innovatieve)oplossingen, handige apps beschikbaar die je kunnen ondersteunen. Daarnaast zijn er ook vervoersoplossingen speciaal voor mensen met een visuele beperking. We geven tips en trucs.

ZELFSTANDIGHEID

Naarmate het gehoorverlies en zichtverlies toenemen, maak je steeds meer gebruik van allerlei hulpmiddelen en aanpassingen. Soms heb je meer ondersteuning nodig van een familielid of een (ambulant) begeleider. Wanneer je iets niet meer alleen kan ondernemen of uitvoeren voelt vaak als een groot verlies van zelfstandigheid. Toch zijn er verschillende manieren om je autonomie en de regie te behouden over jouw eigen leven.

BEHANDELING IN DE TOEKOMST

Stichting Ushersyndroom wil naast kennis en informatie delen ook het wetenschappelijk onderzoek stimuleren. Wil je meer weten over ons en de onderzoeksprojecten? Ga dan via de footer (balk onderaan deze pagina naar de campagnesite.